Image
Top
Menu
26 Ekim 2015

Kendi İşimi Kurmak için Kurumsaldan Ayrılmadan Önce Dikkat Ettiklerim

Kurumsaldan-Ayrıldıktan-Sonra-İş-Kurmak-için-Dikkat-Edilmesi-Gerekenler

Hayalleri yaşamak ve gerçekleşmesi için uğraşmanın hayatın en büyük mutluluklarından olduğuna inanıyorum. Geriye baktığımda dünya turumun (ilk ayağı olan Uzak Doğu) ve kendi işini kurmak hayalini gerçekleşmesini görmek insanı gerçekten çok mutlu ediyor. Zor ancak bir o kadar keyifli olan kendi işimi kurmakla ilgili anılarımı ve tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Fırsat buldukça Blog’umda girişimcilik ve iş kurma ile ilgili yaşadıklarımı anlatan yazılar paylaşacağım 🙂 Umarım hayatınıza küçük de olsa bir güzellik katma imkânı bulurum.

Kurumsal Hayattan Ayrılmadan Önce Dikkat Alınması Gerekenler

Kurumsal hayattan ayrılmak işin en zorlu kısımlarından biridir. Rahatlık alanından çıkmak, alışkanlıkları geride bırakmak ve hayaliniz olan kendi işinizi kurmak için adımları atmak gerekir. İşin aslında en zor bölümlerinden biri budur. Çünkü herkes bilinmeyene gitmekten çekinir.

“Başaramazsam bir daha iş bulabilir miyim?”, “İstifa edip hayallerimin peşinden koşarsam insanlar ne düşünür?”, “Kendi işimi kurmak için ne yapmam gerekiyor? Nereden başlamam lazım?” gibi binlerce düşünce aklınızdan geçer.

Ne zaman “İş kurmak istiyorum” düşüncesi ağır basar o zaman ilk adımı atarsınız. Riski göze alıp uçup uçamayacağınızı görmek için ilk atlayışınızı yaparsınız. Hazırlıklarınızı yeterince yaptıysanız ve şansınız da yaver giderse başarırsınız.

Girişimci olmadan önce dikkate alınması gereken birçok önemli nokta vardır. Herkesin maddi imkanları, sosyal çevresi ve tecrübesi farklı olsa da genel geçer olan bazı noktalar vardır. Tecrübelerim ve yaşadıklarım üzerinden kurumsal hayattan is kurmak için ayrılacaksanız size birkaç tavsiyem olacak. Altta sizinle paylaşmak istiyorum 🙂

  1. Maddi güç kurumsal hayattan ayrıldığınızda sizi ayakta tutan en önemli etkenlerdendir. Hayatı ne yazık ki lüksten kaçınsanız bile para ile yaşıyoruz. Para kazanmak için bile paraya ihtiyacımız var diyebilirim. İş yemeklerine katılabilmek, şirket kurmak ve ihtiyacınız olan her şeyi almak maddi güçten geçer. Bu nedenle sizi maddi olarak en az 6 ay – 1 yıl götürecek maddi güce sahip olmadan bu atlayışı yapmayın.
  2. Kurumsal hayattan ayrılırken aklınızda birkaç tane iş fikri olur. Birini kurarak para kazanacağınıza inanarak yola çıkarsınız. Teoride doğru olsa da gerçek hayat bu şekilde ilerlemez. Eğer şansınız varsa iş fikrinize kurumsal hayattayken başlayın.
  3. Girişimcilik ve iş kurmak için ilk kural iş fikrinize odaklanmanız gerektiğidir. Aklınızın hep kendi işinizle ilgili fikirler üretiyor olması gerekir. Sürekli toplantılara gitmeniz gerekir. Kurumsal hayat ile girişimcilik paralel gitmez. İş kurmak için kurumsal hayatta çalışmalara başladıktan sonra biraz yol alıp işi bir yere getirdikten sonra risk alıp istifa edin.
  4. Kurumsal hayattan ayrılmadan önce iş kurmak istediğinizden emin olun. Süreç içinde çok şanslı değilseniz zor dönemlerden geçeceksiniz. Zor dönemleri ancak bu isteğiniz vasıtasıyla aşabilirsiniz.
  5. Kurumsal hayattan ayrılıp girişimcilik yoluna bir ortakla girecekseniz şöyle düşünün “Ortağımla zorlu bir süreç geçireceğim. Kimle başarabilirim?”. Seçiminizi duygusal nedenlerle yapmayın. Güveneceğiniz, işinize teknik ve ya yönetimsel olarak katkıda bulunabilecek ve iş yapış tarzınıza uygun biriyle ortak olun. İşinize değer katmayacağına inanıyorsanız ortaklık yoluna girmeyin.
  6. Girişimcilikle ilgili dijital dünyada araştırma yaparken birçok iş fikrinin daha önce başka ülkelerde aynı ya da benzer şekilde denendiğini göreceksiniz. Kurumsal hayattan ayrılmak için seçeceğiniz iş fikrinizle ilgili internet üzerinden detaylı araştırma yapın. İş fikriniz “Nasıl uygulanmış? Uygulandıysa nasıl başarılı/başarısız olmuş?” gibi soruları mutlaka araştırın.
  7. Kurumsal hayattan ayrılmadan önce ayrıldıktan sonra yapacaklarınızla ilgili 3-6 ay kadar planlama yapın. Örnek olarak 2015 Nisan ayında çıktığım Uzak Doğu turum (Detaylarını okumak isterseniz daha önceki linkteki yazımda bulabilirsiniz) için 2014 Kasım ayında planlamaya başlamıştım. Her şeyin kendi kendine yoluna gireceğini düşünmeyin. İşten ayrıldıktan sonra yapacağınız planlamalar sizin boş vaktinizi daha verimli kullanmanızı ve daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır.

Yaşadıklarımın bir kısmını daha önceden düşünebilmişim. Bir kısmını ise yaşayarak tecrübe ettim. Girişimcilik aslında sürekli öğrenmekle geçen bir süreçtir. Başarılı olmak için her gün yeni bir şey öğrenmek ve ileriye doğru adım atmanız gerekir. Her şeyi düşünemezsiniz ancak ne kadar çok bilirseniz o kadar iyidir.

Şimdilerde neler yapıyorum peki? Kurduğum yeni nesil Sosyal Medya Ajansı olan Jenerasyon Z ile sosyal medya yönetimi ve strateji belirlenmesi, iş ortaklıkları ve dijital çalışmalar (Growth Hacking&SEO) ile markaların bilinirliğinin, sosyal medya ulaşımının ve satışlarının arttırılması için çalışmalar yapıyorum ve işlerimi büyütmeye çalışıyorum.

Her zaman söylerim hayallerin asla peşini bırakmamak lazım. Gerçek olmaya başlayabilirler. O zaman gerçekten her şey büyülü olur. Sonraki yazılarımda iş kurarken ne gibi zorluklarla karşılaştığımı anlatacağım. Size de bir yardımı dokunursa benim için ne büyük bir mutluluk olur.

Submit a Comment

seventeen − 14 =