Image
Top
Menu
2 Kasım 2015

Kurumsaldan Ayrıldıktan Sonra İş Kurarken Neler Öğrendim?

Kurumsal-Hayattan-Ayrılıp-Kendi-İşini-Kurmak-İsteyenler-için-Tavsiyeler

Kurumsal hayatta çalışırken girişimcilik ve iş kurma ile ilgili hayallerimiz olur. Kendi işini kurmak için neler yapabilirim düşünceleri aklımızdan geçer. Nisan 2015’te aldığım bir karar ile dünya turumun (ilk bölümü olan Uzak Doğu) ve kendi işini kurmak hayallerimi gerçekleştirmek geriye bakınca mutluluk veriyor. Fırsat buldukça Blog’umda girişimcilik ve iş kurma ile ilgili yaşadığım zor ancak bir o kadar da keyifli olan yolculuğumu ve tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum 🙂 Umarım hayatınıza küçük de olsa bir güzellik katma imkânı bulurum.

Girişimcilikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş kurmak ve girişimcilikte Türkiye’de başarılı olmak için dikkat edilmesi gereken yaşadığım birkaç önemli nokta var. Önceki yazımda kurumsaldan ayrılmadan önce yaptıklarımdan bahsetmiştim. Şimdi kurumsal hayattan ayrılıp iş kurmak sürecinde öğrendiğim tecrübeleri altta yazmak istiyorum.

  1. Girişimciler için en önemli bilinmesi gereken ne kadar çalışırsanız o kadar başarılı olacağınızdır. Günde 10 saat çalışırsanız karşılığında 10 saatlik kazanç elde edersiniz. 1 saat çalışırsanız 1 saat kazanç elde edersiniz. Girişimci olduğunuzda mutlaka disiplinli ve planlı olarak iş fikrinizi hayata geçirmek için çok çalışın. İlk kural budur.
  2. Yeni kurulan firmaların en büyük yaptığı hata işi/ürünü iyileştirmeye çok odaklanırken pazarlamasına yeterince önem vermemesidir. Şöyle düşünün, mükemmel bir iş kurdunuz. Ancak işinizi kimse bilmiyor. Satış yapabilir misiniz? Hayır. İşiniz kadar işinizi nasıl pazarladığınız da çok önemlidir. Bir pazarlama planınız olmalıdır. Bunu asla unutmayın.
  3. Girişimcilik her gün Amerika’yı yeniden keşfetmekle ilerlemez. İş kurmak ve ticaretle ilgili güvendiğiniz bilgili kişilerle iletişime geçerek onların tecrübelerinden ve bilgilerinden yararlanın. Size yol göstereceklerinden emin olun.
  4. İnternet’in faydalarını göz ardı etmeyin. Sizin geçtiğiniz yollardan mutlaka birileri daha önce geçmiştir. Sizin yaşadığınız zorlukları birileri mutlaka yaşamıştır. İnternet’ten araştırmalarınızı iyi yapın.
  5. İş hayatında ilerlemenin en etkin yöntemi sosyal çevrenizle doğru iletişimden geçer. Özellikle işinize başlarken sosyal çevrenizden alacağınız destek hayati önem taşır. Girişiminize başladıktan sonra çevrenizden alacağınız destek için yol almanıza etki edecek kişilerle iletişime geçin.
  6. Şirket kurulum aşamasında seçeceğiniz şirket türü çok önemlidir. Yasalara uygun olacak şekilde hangi şirketi açmanız gerektiğini detaylı olarak inceleyin. Şahıs şirketinin yeterli olacağını düşünüyorsanız ilk aşamada şahıs şirketiyle başlayın. Sonrasında şirketinizi farklı türlere kaydırabilirsiniz. Ancak şahıs şirketinin güvenilirliğinin düşük olduğunu unutmayın.
  7. Şirketleri kurmanın çok kısa zaman aldığını ancak kapatmanın (Şahıs şirketi hariç) çok zor olduğunu unutmayın. İşinizi kurmaya yaklaştığınızda her şey hazırsa şirket kurun.
  8. Türkiye’de yasaları bilmek ve yasalara göre hareket etmek çok önemlidir. Özellikle dijital dünyada yasalar henüz çok net olmamakla birlikte birçok konuyu kapsar. Gireceğiniz iş kolundaki yasaları ve gereklilikleri iyi inceleyin.
  9. İşinizi kurarken finansal planınızı birkaç yıl için mutlaka çıkarın. İşinizin zamanla ne yöne gideceğini ve size gerçekten hayal ettiğiniz maddi imkânları sağlayıp sağlamayacağını önden görmenizi sağlayacaktır.
  10. Türkiye’de girişimcilik ve iş kurmakla ilgili olarak birçok destek programı (Kosgeb, Tübitak, vb.) ve yatırımcı (Galata Business Angels, vb.) bulunmaktadır. Maddi olarak gücünüz yeterli değilse bu programları ve yatırımcıları mutlaka araştırın. İyi bir iş fikri, projelendirme ve sunum ile bütçesel olarak bu programlardan ve yatırımcılardan destek alabileceğinizi unutmayın.
  11. Girişimciliğin her aşamasında pozitif kalmaya çalışın. Pozitifliğinizi asla kaybetmeyin. İşinizde başarıya giden yolda karşınıza çıkacak binlerce zorlukla ancak bu şekilde baş edebilirsiniz J

Girişimcilikte herkes bir şekilde kendi yolunu çizerek ilerler. İş kurmak, iyi bir sonuç almak istendiğinde göründüğü kadar kolay değildir. Başarıya ulaşmak için her gün yeni zorlukları yenmeniz ve her saniye yeni bir şey öğrenip uygulamanız gerekir. Her adımı bilemezsiniz ancak ne kadar araştırır ne kadar bilgili olursanız zorluklarla da o kadar kolay başa çıkabilirsiniz.

Şimdilerde neler yapıyorum peki? Kurduğum yeni nesil Sosyal Medya Ajansı olan Jenerasyon Z ile sosyal medya yönetimi ve strateji belirlenmesi, iş ortaklıkları ve dijital çalışmalar (Growth Hacking&SEO) ile markaların bilinirliğinin, sosyal medya ulaşımının ve satışlarının arttırılması için çalışmalar yapıyorum ve işleri büyütmeye çalışıyorum.

Her zaman söylerim hayallerin asla peşini bırakmamak lazım. Gerçek olmaya başlayabilirler. O zaman gerçekten her şey büyülü olur. Sonraki yazılarımda işi kurduktan sonra ne gibi zorluklarla karşılaştığımı anlatacağım. Size de bir yardımı dokunursa benim için ne büyük bir mutluluk olur.

Submit a Comment

2 × 3 =