Image
Top
Menu
7 Temmuz 2015

Blog Yazıları ve Kişisel Bloglar için 20 Altın Kural

Blog yazıları nasıl yazılır ve blog siteleri nasıl tasarlanır için birçok soru var. Blog açmak nasıl olur. Blog nedir. Anlamlı yazı nasıl yazılır. Blog yazarken çay mı içilir yoksa soda mı. Altta kişisel blog açmak ve blog yazıları yazmak için 20 altın kural bulunuyor.
1. Tutkunu Bul
İlgi alanın üstüne blog yazıları yazmak zorunlu değildir ancak kesinlikle yardımcı olur. Tutkun ne üstüne? Koşu mu? Resim mi? Çocuk bakmak mı? Tutkunu bulduysan, ne olursa olsun onun üstüne blog yazıları yazmak gerekir. Hayatı yaşarken öğrendiklerin hakkında yazmayı ya da karatay diyeti ya da ağır konularda yazmayı önermiyorum. Aslında söylemek istediğim, bir konuya özel bir açıdan bakmıyorsanız o konuda yazmamalıyız. Eğer her şeyiyle o konu üstüne yaşıyorsanız o zaman yazabiliriz.
2. İdeal Okuyucularını Belirle
Tutkunu bulduktan sonra kimlerin yazılarını okuyacağını bilmen gerekir. Okuyucularım genelde hayatı yaşarken öğrenmeyi amaçlayan insanlar, bu şekilde anı yaşarken kendini daha anlamlı bir hayata doğru götürenler. Eğer yemek üzerine yazmak istiyorsan, ideal okuyucuların evde yemek pişiren kişiler olacaktır. Seyahat üzerine yazacaksan, ideal okuyucuların gezmeyi seven insanlar olacaktır. Yazılarını onlara göre kişisel blogunda ayarlaman gerekir.
3. Değer Kat
Kurumsal hayatta uzun süre çalıştıktan sonra söyleyebilirim ki insanların hayatlarına değer katmıyorsan insanlar seni okumaz.
Ancak bu blog yazıların değer katıyorsa kaliteli okuyucu kitlesini sayfana çekebilirsin. Ancak blog yazılarınla değer katarak insanları uzun dönemli olarak blogunu okutabilirsin.
4. Orijinal Ol
Birçok farklı blog’da senin yazacağın konularla ilgili yazılar bulunuyor. Peki senin Blog’un nasıl farklı olacak? Senin karakterin sayesinde. Blog’unu farklı kılan kişi sensin. Senin bakış açın, yaratıcılığın ve değer katman.
5. İlgi Çek
İnsanların yazılarını paylaşmasını istiyorsan, ilgi çekici ol. Etkileyici konular üzerine yaz.
6. Kendin gibi Davran
Herkes özeldir ve sizin hikayeniz önemlidir. Hikaye anlatmanın en önemli yanı ise önemsiz yerleri çıkarmaktan geçer. İyi hikayeler anlatan kişi olanların %99’unu çıkarır ve ilgi çeken %1’i bırakır.
7. Dürüst Yaz
Eğer insanların yazılarını okumasını istiyorsan, blog yazılarının gerçek olması gerekir. Gerçek gibi hissettirmesi gerekir. Yazdıklarına gerçekten inanıyor musun? Eğer inanmıyorsan, okuyucuların da inanmaz.
8. Şeffaflık
Şeffaf olmak dürüst olmaktan farklıdır. Hayatınla ilgili her detayı vermek zorunda değilsin. Her zaman şeffaf olmalıyız, gerçekten değer katıyorsa. Kişisel blog’umda hiçbir zaman evde televizyon karşısında yatarken bir fotoğraf göremezsiniz çünkü bu yazdıklarımla ilgili değil.
9. Zaman
Blog yazmaya başladığın zaman, Blog yazmanın gerçekten çok vakit aldığını fark edeceksin. Özellikle benim kadar obsesifsen. Blog’umdaki menülerin yeri ve konumunu test etmek için saatler harcamıştım. Blog oluşturup, tasarımını hazırladıktan sonra tasarım üzerine çok vakit harcamadan yazılara vakit ayırmak gerekir.
10. Tasarım
Blog’umun güzel gözükmesinin en büyük nedeni temamın güzel olması, sunucumun iyi olması, ve en önemlisi nasıl gözükmesi gerektiğiyle ilgili bir hayalimin olmasıydı. O hayale sahip olduktan sonra onun üstüne gitmiş olmamdı. Eğer nasıl gözükmesi gerektiğini bilmiyorsan, etkileyici tasarımlı bir blog oluşturmak kolay değildir. En iyi blog siteleri bu şekilde oluşturulur.
11. Kendi İç Sesini Bul
Zamanla iyi blog yazarları kendi iç seslerini dinlemeye ve kendine has okuyucuların sevdiği bir yazı tarzıyla yazmaya başlarlar. Kendi tarzını bulmak daha gerçek, farklı ve etkileyici blog yazıları yazmanı sağlar.
12. Siz Yerine Biz Kullan
Siz yerine Biz kullanmak daha içtendir. Özellikle negatif söylemlerin olduğu yerlerde etkili olur. Şöyle de düşünebiliriz. Biz tanrı değiliz. Karşımızdaki kişi için yazıyoruz.
13. Yazıları Ne Zaman Yayınlamalıyız?
Yazıların ne zaman yayınladığı önemli değil. Haftada bir de yazılabilir. Haftada 3-4 kez de. Önemli olan süreklilikdir.
14. Sosyal Medya
Facebook ve Twitter kullanımı kesinlikle önemlidir çünkü insanlarla iletişim kurmamızı sağlar. Ancak ilk önce yazıya odaklanmak sonra sosyal medyaya odaklanmak gerekir.
15. Negatif Yorumları ve Saçmalıkları Dikkate Alma
Negatif yorumlar ve saçma sapan mesajları dikkate almamak gerekir. Yorumlara bak, saçma olanları sil ve geç.
16. Araştır
Yazı yazabilmenin en önemli noktalarından biri araştırma yapabilmektir. Blog yazılarımda detaylı bilgiler verebilmemin en önemli nedeni yazı yazmadan önce araştırmaya vakit ayırmam.
17. Basit Tut
Blog’unun basit olması gerekir. Her yerinde reklam, bir oyun, bir renk olmak zorunda değil. Basit ve temiz görüntüye sahip olmalı. Değer katmayan, her şeyi çıkarmalıyız.
18. Fotoğraf
Kendi resmini Blog’unda bulundurmak gerekir. İnsanlar Blog yazarlarının kim olduğunu merak eder.
Paraşütle atlarken bir fotoğrafımı Blog’umda insanlara göstermekten korkmuyorsam sende kendi fotoğrafını koyabilirsin.
19. Yorumlar
Yazılarına yorum yapılmasını serbest bıraktıysan, hangilerinin çıkması gerektiğine dikkat etmen gerekir. Yazılarına zarar verecek yorumları silebilirsin.
20. Hayatını Yaşa
Hayatla ve yaşadıklarınla ilgili yazılar yazıyorsun (ya da bir kısmıyla ilgili), bu nedenle hayatı yaşaman gerekir. Yazı yazmanın önüne her zaman ilişkileri, aileyi, sağlığı, kişisel gelişimi, sporu, deneyimleri koyman gerekir.

Comments

  1. Gerçekten güzel tespitler, zevkle okudum. Teşekkürler.

Submit a Comment

1 × 2 =