CV ne demek? CV Curriculum Vitae anlamına gelen sizin kariyer bilgilerinizi CV hazırlama ile içeren dosyadır. Bu yazıda CV hazırlama ile ilgili bilgi verecem.
İş hayatının ilk adımı onbinlerce CV arasından sizinkinin seçilmesi ve görüşmek istediğiniz firmanın sizinle iletişime geçmesidir. Peki o kadar CV arasından sizin CV’inizin çöpe gitmemesi ve incelenmesi için ne yapmanız gerekir?
Alttaki 9 kurala dikkat ettiğiniz taktirde CV hazırlamanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. CV’nizin ön plana çıkma olasılığı fazlasıyla artacaktır.
CV hazırlama için bir takım kategoriler vardır. Bunlar arasında Kişisel bilgiler, İletişim Bilgileri, Eğitim, İş/Staj Tecrübeleri, Hobiler, ve Referanslar bulunur. Bu bilgilerin mutlaka CV’de bulunması gerekir. Ek olarak dil bilgisinin doğru olması ve yazılarında simetrik olması önemlidir. İnternette çoklukla boş CV örnekleri, basit cv örnekleri ve cv hazırlama formu gibi uygulamalar temelleri oluşturmak için çok büyük kolaylık sağlar. İngilizce CV ve ya Türkçe CV’de başvurulan şirkete göre temel olarak düşünülmelidir.
Başarılı bir CV’nin görüntüsü ve düzeni çok önem taşır. CV hazırlama için dikkat edilmesi gerekenler, CV’nizin A4 boyutunda olması, yazıcıdan basıldığında yazılar kaymaması, bakıldığında temiz olması ve gözün ilk baltığı üst orta bölüm önemli bilgiler içermesidir. Böylece CV’nizi okuyan kişinin hızlı bir şekilde ilgisini çekebilirsiniz.
3. İki Sayfayı Geçmemeli
Başarılı bir CV hazırlama için CV titiz olarak başvuran kişinin ön plana çıkarmak istediği noktalara değinen bir şekilde hazırlanmalıdır. Sayfalarca gereksiz bilgi vermek hem okuyan kişinin ilgisini dağıtır hem de kötü bir izlenim bırakır.
Yazılanları kısa ve öz tutmak iş verenin ya da insan kaynaklarındaki ilgili kişinin o CV’yi elinde tutmasını sağlar. CV’nizin iki sayfayı geçmemesi kesinlikle önerilir.
İş başvurularındaki tanımlarda işi anlatan bölümler bulunur. Bu bölümlerde işte hangi özellikler gerektiği anlatılır. İstenen özelliklere göre CV’nize yazmadığınız yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi mutlaka yazmanız gerekir.
Genel bir CV diye bir şey bulunmaz. CV’nizi başvurduğunuz role göre kendi başarılarınızı ve yetenekleriniz ön plana çıkacak şekilde CV hazırlamanız gerekir. Gerçekten başarılı şirketlerde çalışmak istiyorsanız bu emeği vermelisiniz.
Başvurduğunuz her işe özel bir CV hazırlamanız gerekir. Tüm CV’nizi baştan hazırlamanız gerekmez. Pozisyona uygun özelliklerinizi ön plana çıkaracak şekilde hazırlık yapmanız yeterlidir.
CV eleme sürecinde kalabalıktan ayrışmak için CV’inizde bulunan özelliklerinizin başında bildiğiniz yabancı diller, bilgisayar uzmanlığınız kadar bulunduğunuz bir spor takımı ya da gönüllü olarak çalıştığınız bir Sosyal Toplum Kuruluşu da belirtilmelidir.
İş verenlerin başvuru yapanlarda aradıkları en önemli özellik iş geçmişinde kişinin başarılı olmasıdır. Bir iş veren CV’inize baktığında aldığınız işlerdeki görevlerinizi ve başarıyla tamamladığınız projeleri görmek ister.
Ayrıca, “Bu pozisyonda planlama, organizasyon ve liderlik yetenekleri gerektirdiği gibi bir ekip yönetimi sorumluluğu da bulunmaktaydı.” Şeklindeki açıklamalar da başarıyı arttırır.
Başarılı kişilerin referanslarının CV’nizde bulunması sizin değerlendirilirken bir adım önde olmanızı sağlar. İş tecrübeniz yoksa bir mentorun ya da eğitmenin referansı da bulunabilir. İki referans bulunması yeterli olur.
Kendinizi geliştirdikçe yeni kazandığınız özellikleriniz ya da tecrübelerinizi CV’nize mutlaka eklemelisiniz. Örnek olarak yeni bir projede görev aldıysanız bu özelliği CV’nize eklemeniz bir sonraki başvurunuzda sizin başarılı olmanızı sağlayabilir.
Bu kuralları göz önünde bulundurarak CV’nizi hazırlamınız dahilinde başvuru başarınız çok fazla artacaktır.
CV’nizin incelenmesi ya da sizin için bir CV oluşturulmasında bilgi almak için benimle e-mail ya da sosyal medya üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Kariyerim hakkında daha fazla bilgi almak için linkedin hesabımı inceleyebilirsiniz.
Categories
Submit a Comment