Image
Top
Menu
8 Ocak 2017

Girişimcilik ve Başarı Hikayeleri : Geride Kalan Bir Yıl

Girişimcilik ve İş Kurma yoluna gireli bir yıldan fazla ve Uzak Doğu turum üzerinden neredeyse iki yıl geçmiş. Kendi işimi kurmak en büyük hayallerimdendi. Instagram’da paylaştığım fotoğraflar ve blog’umda yazdığım yazılara geriye dönüp baktığımda hayal ettiğim bir hayata doğru adımlar attığımı görmek en büyük mutluluğum.
Geride kalan bir yıla baktığımda hem çevremdeki kişilerden gördüğüm hem de sosyal medya’da okuduğum girişimcilikle ilgili birçok doğru yanlış bulunuyor. Elimden geldiğince bu yazılanları yaşadıklarım doğrultusunda yorumlamak istiyorum. Umarım yazdıklarım az da olsa girişimcilik yolunda kararlarında küçük de olsa bir yardımda bulunur.

Girişimcilik ve Başarı Hikayeleri

İlk olarak gerçekler ile başlayalım. Gerçekler ne yazık ki biraz acıdır. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki arkanda seni destekleyecek sosyal ya da maddi bir güç bulunmuyorsa yazılan/çizilen başarı hikayelerinin arkasında çok çalışma, onlarca deneme, zor geçen günler, ders alma ve inandığın yolda ilerlemek için inatçı bir kararlılık bulunur.
İlk aylarda olan hırs ve güven küçük başarılar elde edilmediği taktirde gittikçe azalır. Küçük başarılar elde ettikçe motivasyon artar ve bu küçük adımlar gittikçe daha büyük başarılara dönüşmeye başlar. Hayal ettiğin yolda ilerlemeye ve yavaş yavaş hayallerinin gerçekleşmeye başladığını görmeye başlarsın. Hayallerin gerçekleşmesinin verdiği mutluluk kadar büyük bir mutluluk ise bu hayatta çok az bulunur.
İşin aslı başarı yolunda çalışmak ve şans bir araya geldiği zaman bir başarı hikayesi olur. Başarı hikayelerinin en “Gerçek” hali budur.
Başarı hikayelerinde yanlış bilgiler nelerdir peki? Eğer tarihe geçecek bir fikrin ve bunu uygulayacak bir ekibin yoksa hızlı bir şekilde milyonlar kazanacağına inanmak Türkiye’de Milli Piyango kazanmak ile aynı olasılıktadır. Bu nedenle girişimciliğe başlarken ilk olarak bu inancı kenara bırakarak başlamak gerekir.
Bir diğer yanlış bilinen ise herkesin her işte başarılı olabileceği. Herkes her işte tabii ki başarılı olabilir ancak o iş için haftalarını ya da aylarını uzmanlaşmak için ayırdıysa başarılı olabilir. Örnek olarak yıllarca pazarlama dalında çalışmış bir kişi pazarlamayla ilgili işlerde başarılı olabilir. Bir satışçı satış üzerine yaptığı işlerde tecrübeli ve bilgili olduğundan hızlı ilerleyebilir.

Peki Girişimcilik Hikayem’deki Bir Yılım Nasıldı?

Eskiden “Bu adımı atabilir miyim?” diye düşünecekken o adımı çoktan atmış olduğum bir yıldı diyebilirim. Neler mi yaşadım? Sokakta kargoya koşturmaktan tutun, Kapalı Çarşı’da edinilen ahbaplarla sohbetler, sosyal medya’da ve telefonda geçirilen saatler, müşteri ziyaretleri ve sabaha kadar süren çalışmaları yaşadıklarım arasında rahatlıkla söyleyebilirim. İlginçtir kendi işini kurarken bunlar rahatsız etmiyor. Hatta geriye bakınca en mutlu edenler bu anılar oluyor. Jenerasyon Z ve Kehribar Sepeti’ni kurarken “Başarılı olmak için ne yapmalıyım?” diye düşündüğümde “Ne yapmam gerekiyorsa yapmalıyım” cevabı aslında yaşadıklarımın en güzel özeti olabilir.
Hayallerin peşini bırakmamak kesinlikle çok önemlidir. Gerçek olmaya başladıklarında her şey büyülü olur. Yazılarım size bir yardımı dokunursa benim için ne büyük bir mutluluk olur.

Submit a Comment

two × two =