Başarılı nasıl olunur? Başarı nasıl yakalanır? Dinlediğimiz birçok başarı hikayesinden cevabını bulmaya çalıştığımız en önemli sorulardandır.
Ofisi bir sahne gibi düşünürsek orada yaşanan dramalar çalışanlar ve liderler “oyunu oynamaya” başladıklarında, ittifak kurduklarında, manipule etmeye çalıştıklarında, dedikodu yaptıklarında ya da ön plana çıkmak için uğraştıklarında kişilerin bakış açılarına göre eğlenceli, ilginç, heyecanlı ya da korkutucu olabilir. Başarılı olmak için ne yapmalıyım dersen kesinlikle ofis politikalarını öğrenmek gerekir.
Ne olursa olsun üst kademelerdeki birçok yönetici siyaset içinde olmasalar da politika kurallarıyla incelersek çok başarılı politikacılardır.
Peki başarılı nasıl olunur? Başarılı liderler realistik bir yaklaşımla ofis politikalarını yönetirler. Ofisteki çıkar çatışmaları, limitli kaynaklar, otoritenin getirdiği gereklilikleri ve net olmayan kurallar içinde hareket etmek gerektiğini bilirler.
Politik olarak başarılı olan kişiler ofis politikalarında başarılı olmak için yapmaları gereken 4 adımı çok başarılı uygularlar. Bu şekilde başarı hikayeleri oluştururlar.
İyi bir network kaç kişiyle iletişimde olduğun anlamına gelmez. Organizasyonal network uzmanlarının belirttiği gibi sayıdan çok güçlü bir network için kalite ve çeşitlilik çok daha önem taşır. Kişisel başarının da en önemli etkenlerindendir.
Politik olarak başarılı kişiler için network kurmak doğru insanlarla iletişimde olup daha iyi öngörülere ve daha fazla söz hakkına sahip olmayı sağlar. Network farklı gruplar arasında bağlantı kurmayı ve organizasyonel çizgileri aşmayı sağlar. Ek olarak da önden bilgi almayı, farklı çözümlere ulaşmayı ve gerektiği zaman destek almada yardımcı olur.
İlk olarak bağlantılarınızı değerlendirebilirsiniz. Hangi kişiler en güçlü bağlantılarınız? Zayıf ve uzak olan iletişiminiz kimlerle? Zayıf olmasının nedeni iletişim kurmanızdaki fiziksel engel mi yoksa başka bir neden mi? Networkünde kimin olması gerekirken yok? Bu soruların cevaplarından çıkan öngörülerle atılması gereken adımlara karar verebilirsiniz.
Politik olarak başarılı olan yöneticiler çok etkili gözlemcilerdir. Anlık olarak durumu çok iyi okuyarak analiz ederler ve sonuçlarının ne olabileceği hakkında fikir sahibi olurlar. Bu şekilde de diğer kişilerin davranışlarına hazırlanmaya, uyum sağlamaya ya da duruma göre tavrını değiştirmek için adım atarlar.
Gözlemciliği geliştirmek için ilk yapılması gereken çevredeki kişilerin vücut dillerini okuyarak gerçekten ne düşündüğünü anlamaktır. Vücut dilleriyle ilgili makalelerime buradan ulaşabilirsiniz. Bir sonraki toplantıda, kişilerin söylediklerinden çok ne hissettiklerini anlamaya çalışın. Aktif olarak dikkatli bir şekilde dinleyerek, gözlemleyerek ve vücut dilini okuyarak sonuçlara ulaşılabilir.
Bir başka yöntem ise Time dergisindeki bir makalede anlatıldığı gibi gözlemlenen kişinin hareketleriyle ilgili notlar alarak sonrasında bu notlar üzerinden sonuç çıkartmak olabilir.
Akla ilk geleni söylemek ya da hemen bir sonuca ulaşmak çoğunlukla doğru bir davranış değildir. Sakin olduğunuz zaman çevrenizdeki kişiler sizinle daha çok iletişime geçerler, rahattırlar ve sizi desteklerler.
Duygusal Zekayla ilgili araştırmalara ilginiz varsa aslında bu tamamen kendini kontrol etmektir. Kişisel kontrol geliştirilebilir bir yetenektir.
Başlangıç olarak, bu hafta kimlere tepki verdiğinizi inceleyin. Verdiğiniz duygusal tepkileri kim ya da ne başlatıyor? Tepkileriniz sonucunda kaybettiğiniz politik ilişkiler neler? Tepkinizi daha doğru bir yolla verseydiniz ne olurdu? Eğer gerçekten tepkilerinizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız bir mentor ya da koçla çalışarak bu özelliklerinizi geliştirebilirsiniz.
Ofis politikaları kolaylıkla manipulasyona doğru yönelebilir. Manipulasyonun en etkili panzehiri ise güvendir. Politik olarak başarılı olan yöneticiler ilişkilerinde ve taleplerinde dürüst ve içten olarak kendilerine güvenilmesini sağlarlar. Dürüst ve içten olmayan davranlışlar ise ilişkileri zayıflatır ve güvenilirliğinize zarar verir.
Ofis politikalarını öğrenmek kesinlikle başarılı bir lider olmak için temel önem taşıyan kişisel özelliklerdendir. Ofis politikaları güçlü ilişkiler kurmak, kendi kendini tanımak, etrafta ne olduğunu izlemek ve doğru bir şekilde adım atmayı sağlar. Bu yolla da kaynaklara, bilgiye ve kişileri yönetmeye doğru yol almakta çok etkili başarı sağlar.
Categories
Submit a Comment